Workshops en trainingen Mindfulness

Locaties: Landgoed Ockenburgh te Loosduinen, Volksuniversiteit Westland en Den Haag.

Kijk op de pagina’s voor data en tijden op de locaties of neem contact op met de trainer.

Workshop Mindfulness: “Rust in het hoofd en een ontspannen lijf”

Maak kennis met de methode Mindfulness voor innerlijke rust. Heb je last van paniek of stress, slaap je slecht door piekeren, problemen met de  spijsvertering,  of perfectionist en faalangst? moet je veel van jezelf en wil je anders? ervaar in een ochtend wat je kan doen om het tij te keren. Smaakt het daarna naar meer…. doe de basistraining: Wakker worden!

Basistraining: Wakker Worden met Mindfulness!

We onderzoeken in 8 bijeenkomsten wat ons dagelijks beïnvloed en wat het effect is op ons doen en laten. De pandemie heeft grote invloed gehad op ons lichaam en psyché. En ook de buitenwereld met al zijn prikkels en verwachtingen hebben invloed op ons, meer dan we denken. Daar bewust van zijn en goed voor jezelf te zorgen is niet vanzelfsprekend, meestal niet meegekregen in de opvoeding. Heb je het gevoel dat je geleefd wordt en niet toekomt aan je zelf echt wil, is de training “Wakker Worden” een mooie opstap naar innerlijke rust. We gaan er dieper op in.

Rust in het hoofd, geeft een ontspannen lijf. Daardoor word je bewust en kun je andere keuzes maken. Klachten zoals chronische stress, burn-out, slaap- en spijsverteringsklachten kunnen afnemen door de training Mindfulness. Relaties verbeteren en er ontstaat vertrouwen in eigen kunnen. Door concentratie en focus zijn  de resultaten vaak beter en succesvol.

Wat is Mindfulness en hoe ziet de training er uit? Mindfulness is een training in aandacht, bewustzijnsontwikkeling in het NU, wat speelt er nu op dit moment? Welke gedachten en gevoelens heb ik nu?                                                                                                  De ademhaling als anker voor de verbinding met het lichaam, fysiek bewegen en de zintuigen zijn belangrijke pijlers van de training.

We gaan vooral veel oefenen,  zittend op een stoel, in beweging en liggend op de grond. Mochten er lichamelijke problemen zijn en als liggen moeilijk is, kan er zittende gemediteerd worden. Naast het oefenen is er steeds ook achtergrondinformatie, belangrijk om te begrijpen hoe dingen werken in het lichaam en de psyche.

De privacy, vertrouwen en respect zijn gewaarborgd. Dat spreken we met elkaar af aan het begin van de training. Belangrijk is dat er tussen de lessen door thuis geoefend wordt met het programma en de geleide meditaties via audio’s. Die zijn verkrijgbaar bij de docent voor 25 euro.  Het succes van de cursus is mede afhankelijk van het actief oefenen en bezig zijn met het geleerde van de week ervoor.

Vervolgtraining: “Jezelf accepteren”

Deze 8 weekse vervolgtraining is 1x per maand en gaat over liefdevolle vriendelijkheid, zelfcompassie en medemenselijkheid. We gaan op zoek naar de bron in onszelf. We zijn de verbinding met onze bron vaak verloren, zijn ons er niet zo van bewust. We gebruiken naast de meditaties uit de basiscursus ook nieuwe meditaties voor herhaling en verdieping.

Liefdevolle vriendelijkheid, zelfcompassie en medemenselijkheid horen van nature bij ons. Milder zijn voor jezelf, minder kritisch en  fouten durven te maken zonder jezelf af te wijzen. We beseffen dat we niet perfect zijn. Op deze manier voorkom je faalangst en dat maakt dat je meer aandurft. Meer respect voor onszelf, maakt dat we ook naar de ander meer respectvol zijn.

Veel mensen hebben de neiging om anderen belangrijker te vinden dan zichzelf. Meestal zeggen we “ja” op een hulpvraag van de ander, zonder na te gaan bij onszelf of we daar de ruimte voor hebben. “ Nee “ zeggen is meestal lastig, voelt niet prettig. Je leert  rekening te houden met hoe je je voelt  en leert je grenzen stellen. Belangrijk is dat we alleen maar goed voor een ander kunnen zorgen als we onszelf niet vergeten.

De vervolgtraining is bedoeld voor deelnemers die de basiscursus Mindfulness hebben gevolgd, ’n yoga achtergrond of andere meditatie ervaring. Het is belangrijk om naast de cursus zelf te oefenen met de geleide meditaties via audio’s. Het programma, tekst en audio’s zijn  te verkrijgen bij de docent voor 25 euro.

Training Mindful Opvoeden tot bewust ouderschap

Mindful opvoeden is een voortdurend proces van bewuste aandacht van de ouder/opvoeder voor het kind.. Het kind die ruimte geven om haar/zijn unieke aard, temperament en behoefte te ontwikkelen en te herkennen. Het hebben van bewuste aandacht kan alleen als je in contact bent met jezelf. Dat betekent bewustzijn van je gedachten, je lichaam, ademhaling en zintuigen. In deze cursus gaan we hier mee oefenen.

De rol van ouderschap en opvoeden is lang afgedaan als ‘dat gaat vanzelf’ of ‘dat doe je er gewoon bij’, daar hoef je geen diploma, onderwijs of advies bij te krijgen. Niets is minder waar.

Opvoeden van kinderen in deze tijd vraagt heel veel van ouders en is naast het zorgen en grootbrengen vooral gericht op vorming en ontwikkeling. We willen graag dat onze kinderen opgroeien tot gelukkige, zelfstandige en sociale mensen. Welke verwachtingen hebben we ten aanzien van ons kind? Sluit dat aan bij de aard van het kind?

De training is vooral gericht op ouder(s) met jonge kinderen.

Soms lijkt het ouderschap op een to-do lijst. Naast alle taken en afspraken rond de kind(eren) is er ook het eigen werk, de zorg rond het huis en zorg voor eventuele anderen. Verwachtingen van de omgeving kunnen ook stress en spanningen veroorzaken.

Opvoedingsstress kan ook ontstaan bij specifieke problemen bijv. bij een ziekte van een kind of ouder, ’n huilbaby, druk gedrag. Dit kan de blik van de ouder vernauwen doordat er iets getriggerd wordt. De relatie tussen ouders onderling staat daardoor soms onder druk. Daarnaast komen ouders tijd te kort voor zichzelf. Opvoedingsstress beïnvloedt het gezinsklimaat.

Met de kennis en de oefeningen uit de Mindfulness en de vragen uit de groep gaan we met elkaar interessante en praktische avonden tegemoet. We werken in een kleine groep waarin delen met elkaar, respect en privacy voor elkaar uitgangspunt zijn. Je hoeft geen ervaring te hebben met mediteren of met Mindfulness.

Het is belangrijk om naast de 8 bijeenkomsten de teksten en geleide meditaties in te oefenen. Voor 25 euro kun je bij de docent het hele programma, incl. geleide meditaties via audio’s verkrijgen.

Ik ben veel hulpvragen en aandachtspunten tegengekomen in mijn werk als mindfulness trainer, therapeut en HBO verpleegkundige. Daarnaast ben ik ook ouder en grootouder.

Leuk je te ontmoeten!

 

Mindful wandelen in de natuur bij landgoed Villa Ockenburgh

1.NatuurBeleef wandelingen. 
2.Individuele wandel coaching.
3.Wandelen met Aandacht, via http://www.volksuniversiteitdenhaag.nl

 

Women talk, let’s talk

voor meer informatie: jacquelinegrootscholten@hotmail.com of bel 0615563829

Aanmelden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.